Afvalverwerking

Door afvalverwerking een schone buurt

Dankzij afvalverwerking leven wij in Nederland niet op één grote vuilnisbelt. Stel je voor dat we ons afval gewoon in de tuin dumpen. Dat is per persoon meer dan 500 kg per jaar; na een paar maanden al een behoorlijke berg dus. Het zou in dat geval niet lang meer duren voordat je je huis niet meer uit kunt door de grote hoeveelheid afval die voor de deur ligt.

Omdat niemand van z'n eigen tuin een vuilnisbelt wil maken en het verboden is om je afval ergens anders te lozen, bestaat er de afvalverwerking. Die neemt het meeste huisvuil van mensen mee in vuilniswagens naar afvalverbrandingsinstallaties.

Ontstaan van afvalverwerking

Afvalverwerking is pas ontstaan na de industriële revolutie, begin 19de eeuw. Daar begon men producten te produceren die niet vanzelf vergaan en schadelijk zijn voor het milieu. In het begin kwam de meeste afval gewoon terecht op de vuilnisbelt. Maar doordat de grondprijs steeg en de vuilnisbelten steeds groter werden, begon men na te denken over andere oplossingen. Die kwam er in de vorm van afvalverwerking; verbranding en later recycling.

Afvalverbrandingsinstallaties

Hier verbrandt men het afval en recycled het eventueel. Omdat er bij dit proces in de afvalverwerking veel schadelijke stoffen vrij komen, worden die er uitgefilterd. Dit zijn meestal zuren, gassen en metalen. De afvalverbrandingsinstallatie gebruikt men ook om energie op te wekken en de stad te verwarmen. Dankzij deze ontwikkelingen wordt de afvalverwerking steeds milieuvriendelijker. Zo werken metro's en trams in Amsterdam al geheel op energie die gewonnen is uit afvalverwerking.

Recycling van afval

Het doel van recycling is afval verwerken om de grondstoffen vervolgens voor een nieuw doel te gebruiken. Bijvoorbeeld het omsmelten van glas uit glasbakken naar nieuwe potjes en flessen. Producten waar metaal, plastic of papier in zit zijn in principe te recyclen. Recycling is niet hetzelfde als hergebruik: bij hergebruik wordt een product niet verbrand of omgesmolten. Doe zelf mee aan milieuvriendelijke afvalverwerking door elektrische apparaten en kapotte energiezuinige verlichting in te leveren bij Wecycle.

Hergebruik van afval

Bij hergebruik wordt het hele product of een gedeelte ervan opnieuw gebruikt voor een nieuw of hetzelfde doel. Voorbeelden zijn kringloopwinkels en delen van apparaten die in een nieuw apparaat gezet worden. Je kan wel zeggen dat door afvalverwerking onze leefomgeving een stuk prettiger is. Kijk maar naar arme landen waar geen of weinig afvalverwerking bestaat. Daar leven mensen vaak letterlijk op de vuilnisbelt.

Bedrijven in Afvalverwerking in Westervoort

Putman Groep B.V. IJsseldijk 3-7, Westervoort
Putman Groep B.V. IJsseldijk 3-7, Westervoort
Putman Groep B.V. IJsseldijk 3-7, Westervoort

Afvalverwerking in de volgende plaatsen:

Westervoort, Middelburg, Beemte Broekland, Bergen op Zoom

Afvalverwerking in de volgende regios:

Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant, Zeeland

Uw vermelding

Contact met ons opnemen
Uw bedrijfsvermelding in de rubriek Afvalverwerking, die u altijd kan wijzigen of zelfs verwijderen. Neem contact met ons op of uw bedrijf direct aanmelden.

Bladeren door de overige rubrieken

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z