Beroepen die met interieur te maken hebben, zoals binnenhuisarchitect, zijn mateloos populair. We houden van prettig wonen in Nederland. Het weer houdt ons dan ook een groot deel van het jaar binnen. Door alle benamingen is het lastig om te weten wat nu de precieze verschillen zijn. Binnenhuisarchitect, interieurarchitect, interieurstylist, interieurontwerper, interieurvormgever, weet u nog wie u moet inhuren? Een binnenhuisarchitect en interieurarchitect doen praktisch hetzelfde, het woord \'architect\' doet hen verschillen van de andere interieurberoepen. Een binnenhuisarchitect mag zichzelf aansluiten bij het Bureau Architectenregister ter bescherming van zijn titel. Zo weet u zeker dat u te maken heeft met een professional die een erkende opleiding heeft afgerond.
Werkzaamheden binnenhuisarchitect
De werkzaamheden die een binnenhuisarchitect verricht bestaan uit drie pijlers:
- Verbouwingen of renovaties met structurele aanpassingen in gang zetten, ruimtes indelen en technische voorzieningen uitwerken, zoals waterleidingen leggen.
- Het kiezen van meubels, maatwerken zoals een keuken op maat of een inloopkast, het maken van een verlichtingsplan, enzovoort.
- De styling van een interieur: kleuradvies, gordijnen, tapijten, verf, behang en accessoires. Hierbij toont de binnenhuisarchitect een kleurenwaaier en verschillende stalen.
Je kan stellen dat een interieurontwerper en een interieurvormgever de laatste twee stappen uitvoeren en een interieurstylist alleen de laatste fase. Hoewel een interieurontwerper, interieurvormgever of interieurstylist in de loop der jaren ook de kennis kunnen verkrijgen om alle stappen uit te voeren. Vaak werken de verschillende disciplines ook samen binnen een project. Binnenhuisarchitecten ontwikkelen meestal hun eigen specialisaties. Zo richt de één zich meer op de bouwkundige kant en de ander vooral op styling en kleur, meubelontwerp, kantoorprojecten of interieurontwerp voor particulieren.
Binnenhuisarchitect inhuren
Heeft u een huis dat u vanaf de grond moet opbouwen of renoveren? En wilt u dat er meteen rekening wordt gehouden met het toekomstige interieur dat u wenst? Dan is een binnenhuisarchitect een fantastische oplossing. Een binnenhuisarchitect heeft namelijk naast kennis van kleur, styling en materialen ook bouwkundige en technische kennis. Hij kan ruimtes indelen, houdt er rekening mee dat er nog stopcontacten of waterleidingen geplaatst moeten worden, herkent dragende muren en steunbalken, weet hoe een bestaande elektrische bedrading loopt, enzovoort. Bij het vormgeven van het interieur neemt hij dus de technische zaken in acht. Op het punt waarop u niet meer weet waar u moet beginnen, wrijft een binnenhuisarchitect in zijn handen om uw woning aan te pakken!